Experimentant amb la botifarra dolça a Carnisseria Seli

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAquest dijous vam tenir una visita molt especial a l’obrador de Carnisseria Seli. Un grup de carnissers que formen part del Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines van ser a Torroella per experimentar amb la botifarra dolça.

Els cinc carnissers van portar les botifarres dolces que elaboren a l’Armentera, Sant Climent Sescebes, Peralada, Girona i Torroella de Montgrí, respectivament. Un cop a l’obrador es van fer diverses proves per veure els efectes de la cocció sobre les botifarres que van aportar els carnissers, de diferents mides i calibres, en funció de la forma d’elaboració de cadascun d’ells.

Primer es va fer l’elaboració del caramel, mentre es preparaven altres ingredients per a la cocció com la poma, la pela de llimona o la canyella i les diferents botifarres que van portar els carnissers que van ser a la trobada. La feina la va supervisar un membre de l’equip d’investigació de l’IRTA, que va recollir dades per poder dur a terme posteriorment un estudi sobre els resultats.

El Gremi de Carnissers i Xarcuters de les comarques gironines té un conveni de col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que forma part de l’aposta que ha fet per la investigació i la innovació. El projecte que es desenvolupa actualment és poder preparar una botifarra dolça cuita, i que es presenti en un format pràctic i atractiu als consumidors. Es tracta d’adaptar un producte tradicional a les noves demandes per adaptar-se a les noves formes de compra i de consum.

Botifarres dolces crues.

Botifarres dolces crues.

Fent el caramel.

Fent el caramel.

Treballant a l'obrador.

Treballant a l’obrador.

Posem una sonda a la botifarra dolça per recollir informació.

Posem una sonda a la botifarra dolça.

Hi afegim la poma i la canyella i ja ho tenim a punt per tapar.

Hi afegim la poma i la canyella.

La tècnica de l'IRTA i dos dels carnissers parlen sobre els diferents taps per aconseguir un bon tancament.

Observant l’envàs abans d’enfornar.

Els envasos a punt de coure.

Els envasos a punt de coure.

Programant la cocció.

Programant la cocció.

Tot el grup, amb les botifarres dolces.

Tot el grup, amb les botifarres dolces.