Carnisseria Seli es va obrir al públic el 1971 al carrer Primitiu Artigas, nº 6. El 1989 ens vam traslladar a les noves instal·lacions de Primitiu Artigas, nº 4. És a partir d’aquí que Toni Vilà s’incorpora al negoci familiar. La seva incorporació representa, d’una banda, treballar amb la idea de mantenir els procediments d’elaboració tradicionals. A la vegada, va incorporant les novetats que es van produint en el sector.

Empresa artesana i Mestre Artesà Alimentari

Sota l’impuls de Toni Vilà, Carnisseria Seli aconsegueix la Certificació d’Empresa Artesana l’any 2006. L’any 2008, Toni Vilà aconsegueix la distinció de Mestre Artesà Alimentari que atorga la Generalitat de Catalunya. Posteriorment, la botifarra dolça de Carnisseria Seli obté la certificació del distintiu de qualitat E de la Marca de Garantia Productes de l’Empordà.

Toni Vilà és mestre artesà cansalader xarcuterL’elaboració tradicional es manté tot i assegurant la qualitat i la seguretat alimentària i amb la voluntat de transmetre i divulgar els productes artesans alimentaris tradicionals de la nostra zona, en primer terme, i de Catalunya, en general. En l’apartat d’innovacions, destaca el treball fet amb la botifarra dolça i les variants que ha elaborat Toni Vilà com la botifarra dolça amb xocolata i una butiplana dolça amb fruits secs, o bé productes que han sortit de la botifarra dolça, com la croqueta de botifarra dolça (boles dolces) i la de botifarra dolça amb xocolata.

A partir del 2010, Carnisseria Seli s’incorpora a un grup de treball per impulsar la creació d’una botifarra dolça envasada de llarga durabilitat. Es tracta d’un projecte que impulsa el Gremi de Carnissers i Xarcuters Artesans de les comarques gironines.  Carnisseria Seli és on es fan diverses proves amb la presència de companys del Gremi i d’investigadors de l’IRTA. El projecte va culminar amb la presentació, el 24 de novembre de 2013, de la botifarra dolça cuita envasada al Castell de Peralada. El mateix dia es va presentar l’estudi científic que n’avala la seva estabilitat i llarga durabilitat. La tasca de recerca la va dur a terme l’Institut de Recerca en Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells.

Ens adaptem als gustos dels nostres clients

Carnisseria Seli durant els anys 2014 i 2015 també impulsa canvis i variacions en els gustos. S’elaboren productes amb menys sal i amb menys sucre. S’eliminen o es redueixen al màxim els conservants adaptant-nos a les noves necessitats i gustos alimentaris.

Paral·lelament, anem renovant amb maquinària adient i adequada als canvis que es van produint en el sector. El local actual disposa de dos  obradors. Un serveix de cuina i obrador per a preparar els plats cuinats i elaborar la carn cuita. El segon el fem servir per preparar els embotits i hi tenim l’assecador.

Formació i difusió

La voluntat de transmetre i divulgar els productes artesans alimentaris tradicionals es concreta en diverses col·laboracions de formació. Toni Vilà ha impartit un curs de carnissers a Carnisseria Seli organitzat pel Consell Comarcal del Baix Empordà. Toni Vilà participa com a formador en diversos cursos que organitza el Gremi de Carnissers. Igualment, ha incorporat una estudiant de l’Institut Montgrí dins el programa de formació.